Oedipus – Toneelgroep Amsterdam

By Jordi Wolswijk / On

Assistentie Videotechniek 


Regie: Robert Icke
Regie-Assistentie: Daniël ’t Hoen
Decor: Hildegard Bechtler
Video: Tal Yarden
Licht: Natasha Chivers
Geluid: Tom Gibbons
Kostuum: Wojciech Dziedzic

Spelers: Aus Greidanus jr.  , Fred Goessens , Frieda Pittoors , Hans Kesting , Harm Duco Schut , Hélène Devos , Hugo Koolschijn , Josha Stradowski , Marieke Heebink , Violet Braeckman
Premiere: 8 april 2018
Locatie: Rabozaal Stadsschouwburg Amsterdam


Projectomschrijving:

De bekendste tragedie van Sophocles in een nieuwe uitvoering door regisseur Robert Icke. Voor deze productie heb ik tijdens de montageperiode geassisteerd met de technische uitvoering van het video-ontwerp.

Synopsis:

Het is de avond van de verkiezingen. De stemmen worden geteld. Oedipus staat op het punt een gigantische overwinning te boeken. Sinds de dood van Laius heeft het land vele jaren geen leider gekend. De ambities zijn groot. Oedipus wil een toekomst scheppen, een nieuwe manier van leven creëren. Ook staat hij erop om, als hij wordt gekozen, het onderzoek naar de dood van zijn voorganger te heropenen. Dit is zeer tegen de zin van zijn campagneleider Creon. Ook Tiresias maakt zijn opwachting. De blinde ziener doet enkele onheilspellende prognoses: de toekomst heeft altijd begraven gelegen in het verleden.

Oedipus vermoedt een complot en keert hun de rug toe. In het ondertussen half leeggehaalde campagnehoofdkwartier wordt Oedipus door zijn familie – moeder, vrouw en kinderen – verrast met een diner. Daarbij wordt een oud voorval opgerakeld. Langzamerhand komt Oedipus tot de ontdekking dat zijn verleden heel anders is dan hij altijd heeft gedacht. Gedurende zijn onderzoek vallen de puzzelstukken in elkaar. Oedipus probeert zijn lot in eigen hand te houden, maar komt tot de ontdekking dat hij al die tijd ziende blind is geweest. De gevolgen zijn catastrofaal.

Bron/meer informatie: TGA Oedipus