Canon van Nederland – Nederlands Openluchtmuseum

By Jordi Wolswijk / On

Belichting vitrines en schematische installatietekeningen — Rapenburg Plaza


Opdrachtgever: Rapenburg Plaza

Belichting: augustus 2017
Opening: 22 September 2017
Locatie: Arnhem


Een reis door de geschiedenis van ons land, van hunebed tot heden

Vanaf nu is in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem de Canon van Nederland te zien: een presentatie van de hele geschiedenis van ons land, van ‘hunebed tot heden’. De nieuwe presentatie, die tot stand kwam in nauwe samenwerking met het Rijksmuseum in Amsterdam als partner, toont hoogte- en dieptepunten uit de Nederlandse geschiedenis aan de hand van historische personen, gebeurtenissen en onderwerpen.

Digitale media worden afgewisseld met authentieke, historische objecten uit eigen collectie en bruiklenen, onder meer uit het Rijksmuseum. Daarnaast wordt het ontstaan van Nederland in breder perspectief geplaatst wat betreft zijn bevolking, klimaat en geografie. Het Openluchtmuseum gaat rondom de Canon van Nederland ook tijdelijke tentoonstellingen organiseren. Centraal staat Het Verhaal van Nederland, de nieuwe interactieve presentatie in de grote volledig heringerichte, koepel. Spectaculaire ‘filmsets’ die in elkaar overlopen tonen tien verschillende tijdvakken, opgebouwd uit fragmenten van historische gebouwen en monumenten waartussen de bezoeker vrij kan rondlopen. De 50 vensters van de Canon van Nederland zijn in deze tien tijdvakken verwerkt met historische objecten en audiovisuele presentaties. Boven de decors worden op het plafond luchten geprojecteerd zodat de koepel uit één fascinerend historisch landschap bestaat.

Bron: Nederlands Openluchtmuseum

Over mijn aandeel…. Voor dit project heb ik de collectie van historische voorwerpen en schilderijen die in de tentoonstelling zijn opgenomen belicht. Daarnaast heb ik de volledige schematische technische installatietekeningen van het showcontrolsysteem ontwikkeld. Onderstaande foto’s zijn enkele voorbeelden.

Deze diashow vereist JavaScript.